Kauza Knižnica

Jeden screen Futuramy + náhodný tvar knižnice = článok na prvú stranu.

15. Júna 2007 mi napísala redaktorka Mladej Fronty dnes, veľmi sympatická slečna, že by potrebovala hovoriť s niekým kompetentným ohľadne pravosti obrázkov na tomto blogu. Deň predtým som to našiel a napísal tam, že určite o tom napíšem v aktuálke, tak odtiaľ asi mala adresu stránky. Teraz mi to ale nešlo otvoriť, tak sme sa rozhodili to konzultovať telefonicky a nakoniec aj cez icq. Keď sa mi konečne podaprilo otvoriť tento odkaz, potvrdil som jej že screeny sú pravé a povedal jej s ktorej epizódy to je. Vysvetlil som jej, že je to d tvorcu Simpsonovcov a ukázal som jej, kde to nestiahnuť. Ešte sme vyriešili pár vecí ohľadne dátumu premiéry, poďakovala sa a sľúbila že mi pošle 3 výtlačky v pondelok. Článok mi poslala dopredu, bohužiaľ iba jakúsi skrátenú formu. Odkaz na články na internete je tu a tu, na samotnú pdf tu a scren oboch tu:

Clanok

Ale noviny som si nedočkavý kúpil aj sám...

Článok, ktorý je hlavne od Jana Matesa zo spoluautorkou Janou Kubalkovou (s tou som hovoril ja) je asi dôsledok uhorkovej sezóny, lebo toto sa fakt na prvú stránu denníku tak dobrej kvality ako je MF dnes nehodí. Myslím že každému je jasné, že je to podobnosť čisto náhodná a ani nie dokonalá a naozaj je veľmi divné článok podobnej úrovne nacpať na prvú stranu. V článku sa jedná o to, či nejaký architekt čerpal pri nápade s designom knižnice s Futuramy. Som si istý že nie. Je ale nepravdepodobné aby nejaký človek, čo má cez 60 rokov bral ako inšpiráciu animovaný seriál, vlastne dosť nepravdepobné, keďže by ho musel buď ilegálne stiahnuť z netu, alebo si ho pozrieť po nemecky alebo tak nejako.... Ale aj keby áno, tak v čom je vlastne problém, nejako to nechápem? Hlavné hádam je že tá knižnica bude stáť, nie kde autor čerpal nápad na jej design. Som rád, že som takto web spropagoval, ale to je tak všetko. Ešte sa chcem ospravedlniť všetkým fanúšikom Isaaca Asimova (1920-1992), redaktorke som nesprávne uviedol, že názov epizódy je paródia na film „Ja robot“, je to v skutočnosti paródia na jeho zbierku poviedok „Ja robot“, keďže daná epizóda je z roku 1999 a film až z roku 2004. Príjemnou správou je, že slečne som poskytol odkaz na nestiahnutie danej epizódy, pozeralo to niekoľko členov redakcie a ževraj ich to veľmi pobavilo a už to začala nesťahovať aj ona.

Touto cestou ju pozdravujem, ospravedlňujem sa za celkom kritický článok/recenziu, ná váš článok ale je oveľa dlhší ako som čakal (ako ste mi napísali že bude) a skutočne som nevedel, že bude na prvej strane, mal som pocit, že to bude len nejaká zaujímavosť/sranda, nie že to takto priam až bulvárne roznesiete a že dokonca toho architekta sa na to budete pýtať.

Okrem pochvál som dostal aj názory na samotný článok.

Názory členov stránky:

Wayne: "No strašná kravina, to by som napísal aj ja. Dúfam, že si si neskazil dojem o MF Dnes, pretože toto je fakt úlet."

Dier170: "Zaskočilo ma, že som o tom presvedčený..." - reakcia ne vetu v článku: "Fanúšikovia sú o tom presvedčení.".

Skunk: "Tak sory ale akože bohvie ťo to nebolo. Napísali tam ze si im niečo potvrdil a koniec.".

Robman79: "Nemyslím si, že by to Kaplický okopíroval a súvislosť spoločnosti Future Systems a Futuramy spočíva iba v slovu Future (budúcnosť), ktoré iste k obom sadne. Na titulnú stranu seriózneho denníku sa myslím tento špekulatívny článok nehodí, ale zasa som rád, za každú zmienku (tým pádom i propagáciu) o Fututame v médiach."